09 september 2006

I Luthers fotspår

Martin Luther föddes den 10 november 1483 i Eisleben och dog den 18 februari 1546 på samma ställe. Han var en tysk reformator av den kristna tron och nu skall vi gå i hans fotspår under några dagar.

Här följer en väldigt komprimerad text om de viktigaste händelserna i hans liv:

Han började med att studera juridik 1501 i Erfurt. Ett kraftigt åskväder sommaren 1506 skrämde Luther så till den milda grad att han bestämde sig för att gå i kloster. Året efter så prästvigdes han. Han fortsatte att studera i klostret och doktorerade i teologi 1512. Universitetet i Wittenberg gav han en professur i bibeltolkning samma år.

Religiösa grubblerier där han under åren 1513-1518 slogs med frågan Hur ska jag finna en nådig Gud? följde. Luther drog slutsatsen att Gud rättfärdiggör människan enbart av nåd för Jesus skull.

Avlatsförsäljaren Johann Tetzel kom Luther i kontakt med när han 1514 blev församlingspräst i Wittenberg. Luthers syn på avlatshandeln gjorde att han den 31 oktober 1517 anslog 95 teser på slottskyrkans port. 1518 inleddes på grund av teserna en kättarprocess mot Luther som slutade med att han 1521 blev bannlyst av påven. Året innan hade Luther fått en bulla från påven med hot om bannlysning. Den bullan brände Luther offentligt.

1521 kallades Luther till Worms för att ställas till svars inför riksdag och kejsare. Han vägrade att ta avstånd från sin lära så länge ingen kunde med Bibeln motbevisa det han trodde på. Han blev fredlös och hans skrifter förbjöds. Borgen Wartburg Eisenach blev hans skydd under tio månader. Under den tiden översatte han Nya testamentet till tyska.

Luther gjorde många kontroversiella teologiska ställningstaganden för sin tid. Han protesterade mot skolastikens teologi och den aristoteliska filosofins inflytande, mot påven och påvedömets domäner och kyrkomötenas makt och att Bibeln inte var kyrkans enda auktoritet. Han erkände den ortodoxa kristenheten som kristen. Han avskaffade latinet som gudstjänstspråk och gifte sig 1525 med en före detta nunna, Katharina von Bora med vilken han fick sex barn.

Martin Luther dog den 18 februari 1546 och ligger idag begravd i slottskyrkan i Wittenberg. Han fortsatte att ha stor betydelse för teologins utveckling, tyska språket, folkbildning och samhällsliv. Ett exempel är Luthers lilla och stora katekes som varit viktiga instrument i äldre tiders kristendomsundervisning.