14 september 2006

Det sista av Berlin



Vi gick tillbaka till utställningen om nazismen som finns vid Berlinmuren. Nu fick jag läsa mer om denna mörka tid i Tysklands historia.



Vi passerade också den amerikanska posteringen vid Checkpoint Charlie. Idag är det kvar som minne från en gången mörk tid i Berlins historia.



Dags att avsluta besöket i Tyskland. Vi sitter och väntar vid flygplatsen.

Vandring i Berlin


Olof Palme är hedrad med en plats i Berlin.


Denna fina elefant finns utanför Zoo Berlin.


Kaiser Wilhelm Memorial Church blev bombat 1943. En ny kyrka byggdes mellan 1951-1961 och de gamla resterna fick stå kvar. Kontrasten mellan nytt och gammalt är total.


Busstur i Berlin.


Vi passerade Brandenburger Tor även idag. Nu från andra hållet.


Strasse des 17. Juni


Europas snabbaste hiss finns vid Potsdamer Platz. Mats ville åka den, men när jag fick reda på att det kostade över 30 spänn så stod jag över.

Besök hos Svenska kyrkan


Ett kit för tandhygien fanns till försäljning på hotellrummet.


Vi åkte på förmiddagen till Svenska kyrkan i Berlin. Kyrkoherden i Svenska Victoriaförsamlingen Thomas Petersson berättar om församlingens historia. För mig lanserar han ett nytt ord; kanelbulleteologin. (;-)


Gunilla och jag tar en fika med kanelbulle. Berlin bjuder på högsommarvärme och att sitta utomhus var självklart. Efter det så hade vi fri tid fram till att planet skulle gå på kvällen. Jag slog följe med Mats och vi gjorde en liten del av Berlin på några timmar.


Foto: Claes Göthberg
Anders som var reseledare under denna resa lyckades mycket bra med den uppgiften. Här sitter han tillsammans med några och tar igen sig under den sista dagens "fria" aktiviteter i Berlin.